Istorie & Civilizaţie

» Mihail Kogălniceanu - unul din ctitorii României moderne 

Lector:Georgeta Filitti
Data:04.10.2017, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga - Ploieşti

kogalniceanukogalniceanu

Se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu, om al generației de la 1848 care a avut norocul, alături de o pleiadă de patrioți, să-și realizeze programul politic: Unirea Principatelor (cu șirul atât de bogat dar necesar de reforme, între care secularizarea averilor mânăstirești și cea agrară), aducerea principelui străin, realizarea independenței de stat, proclamarea regatului. Au fost  evenimente majore din viața țării la care Kogălniceanu a luat o parte determinantă.

Istoric, autor de legi, profesor, om politic, orator neîntrecut, gospodar de excepție, el rămâne una din figurile ilustre ale trecutului nostru.

citeşte tot »

» Regele – Unsul lui Dumnezeu 

Lector:Marina-Cristiana Rotaru
Data:04.10.2016, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga - Ploieşti


Mirungerea regelui este un ceremonial străvechi, menţionat în Cartea a Treia a Regilor (Capitolul 1) din Vechiul Testament. Bătrânul Rege David, aflat pe patul de moarte, cheamă la el pe preotul Ţadoc şi pe profetul Natan poruncindu-le ca după moartea sa, ei să ungă pe Solomon rege peste Israel. Momentul ilustrat de Vechiul Testament este pus pe note muzicale de compositorul George Frederic Häendel în 1727, când compune imnul Zadok the Priest (Preotul Ţadoc) pentru încoronarea regelui George al II-lea al Marii Britanii. Din 1727, acest imn este cântat la fiecare încoronare a unui monarh britanic. Prin ceremonialul şi taina mirungerii, Vechiul Testament subliniează caracterul sacru şi profund spiritual al unei monarhii. Dintre cei patru regi ai României moderne, numai ultimul, Mihai I, a fost uns rege de către Biserica Ortodoxă Română. Ceremonialul încoronării primilor doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand I, nu a inclus mirungerea, ci numai sfinţirea coroanelor, cei doi suverani nefiind de rit ortodox. Nici în cazul lui Carol al II-lea, rege născut în credinţa ortodoxă, mirungerea nu a avut loc, probabil din cauza atmosferei precipitate în care s-a desfăşurat urcarea acestuia pe tron, prin detronarea propriului fiu, regele-copil Mihai. Cu toate acestea, toţi cei patru regi ai României modern s-au dovedit vrednici continuatori ai tradiţiei stabilite de voievozii români, prin care suveranul apăra Biserica, ctitorind noi lăcaşuri de cult sau salvându-le de la paragină pe cele vechi şi oferindu-le odoare preţioase.

citeşte tot »

» “Rămas bun, suflet blând!” 

Lector:Georgeta Filitti
Data:03.10.2016, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga - Ploieşti

„Rămas bun, suflet blând!” (Regele Mihai)

Regina Ana este un simbol de soţie devotată, de mamă implicată plenar în educarea fiicelor ei.

citeşte tot »

» Povestea unei iubiri 

Lector:Georgeta Filitti
Data:11.11.2015, ora 16:30
Locaţie:Muzeul de Istorie - Ploieşti

Jurnalul Ellei Filitti

Adnotat de principele Carol


citeşte tot »