Psihologie

» Despre fericire 

Lector:Eugenia Popovici
Data:03.10.2017, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga Ploiești

În lumea modernă, fericirea este un concept înconjurat de mituri. O mare parte din ceea ce ştim despre fericire, ce este şi unde o găsim, este distorsionat. Când ştii ceea ce cauti, căutarea devine uşoară. Poate să-ţi ia ceva timp pentru a scăpa de obiceiuri vechi, dar atâta vreme cât te menţii pe calea căutarii ei, ai toate şansele să o găseşti. Dar când eşti pe un drum greşit ? Nu e oare o risipă de timp şi energie? Nu devine această căutare o sursă de nefericire continuă şi din ce în ce mai profundă?

Nu contează dacă eşti bogat sau sărac, înalt sau scund, bărbat sau femeie, tânăr sau bătrân. Nu conteaza ce limbă vorbeşti, ce profesie ai, ori ce tragedii vei fi întâmpinat până acum. Oriunde ai fi, oricine ai fi, tu vrei să fii fericit. E o dorinţă umană de bază, necesară ca o gură de aer proaspăt.

citeşte tot »

» Dialoguri de prim ajutor 

Lector:Nicoleta Vascan
Data:24.07.2014, ora 19:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga

Mărturia unui psiholog convertit

De ce am inițiat acest dialog? Pentru că s-a împuținat conștiința omenească (!), după cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Îmi pare atât de rău de întunecimea gândului oamenilor și de nebunia lor… Aș vrea să am o voce atât de puternică încât să ajungă până la marginile pământului și după ce m-aș urca pe cel mai înalt munte de pe pământ, aș striga tuturor popoarelor și neamurilor, la fel ca proorocul David: Fiii oamenilor, până când grei la inimă? (Psalm 4, 2). Mă doare și sufăr pentru ce-ați ajuns. Da, plâng, pentru că știți prea bine că Dumnezeu este îndelung răbdător și vă așteaptă să vă îndreptați, în loc să vă pedepsească după dreptate și, cu toate acestea, nu vă îndreptați”. Am ales să dau curs acestor cuvinte pentru că Predania Sfinților Părinți este revelație a Adevărului. Și tot ceea ce avea omul nevoie să știe pentru a-și trăi viața în pace și armonia Duhului Sfânt a fost rostit și este permanentizat cu prilejul oricărei Sfinte Liturghii săvârșită în Biserica lui Hristos.

citeşte tot »