Evenimente

» Rugăciunea Tatăl nostru – reguli pentru un parteneriat de veșnicie cu Dumnezeu 

Lector:Ion Buga
Data:06.10.2017, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga, Ploiești

Tatăl nostru este o rugăciune atipică, exprimând relația cu Dumnezeu în duhul filiației pe care Iisus îl imprimă omului renăscut din apă şi din Duh (Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale şi să se nască?

Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu (Ioan 3, 4-5).

citeşte tot »

» Mircea Eliade. Pagini salvate din Jurnal

Lector:Cristian Bădiliţă
Data:05.10.2017, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga, Ploiești

Cu prilejul împlinirii a 110 ani de la naşterea lui Mircea Eliade (1907-1986), Cristian Bădiliţă va depăna povestea salvării unui fragment important din Jurnalul celebrului scriitor-savant. Totul a plecat de la un telefon primit, acum peste douăzeci de ani, de la Paul Barbăneagră, regizorul care ne-a lăsat singurul film-mărturie cu şi despre Mircea Eliade. Paginile salvate au fost recent publicate la Editura Tracus Arte din Bucureşti, însoţite de o Introducere şi peste trei sute de note explicative. Povestea va fi însoţită de imagini şi de lecturi din Jurnalul salvat.

» Mihail Kogălniceanu - unul din ctitorii României moderne 

Lector:Georgeta Filitti
Data:04.10.2017, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga - Ploieşti

kogalniceanukogalniceanu

Se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu, om al generației de la 1848 care a avut norocul, alături de o pleiadă de patrioți, să-și realizeze programul politic: Unirea Principatelor (cu șirul atât de bogat dar necesar de reforme, între care secularizarea averilor mânăstirești și cea agrară), aducerea principelui străin, realizarea independenței de stat, proclamarea regatului. Au fost  evenimente majore din viața țării la care Kogălniceanu a luat o parte determinantă.

Istoric, autor de legi, profesor, om politic, orator neîntrecut, gospodar de excepție, el rămâne una din figurile ilustre ale trecutului nostru.

citeşte tot »

» Despre fericire 

Lector:Eugenia Popovici
Data:03.10.2017, ora 18:00
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga Ploiești

În lumea modernă, fericirea este un concept înconjurat de mituri. O mare parte din ceea ce ştim despre fericire, ce este şi unde o găsim, este distorsionat. Când ştii ceea ce cauti, căutarea devine uşoară. Poate să-ţi ia ceva timp pentru a scăpa de obiceiuri vechi, dar atâta vreme cât te menţii pe calea căutarii ei, ai toate şansele să o găseşti. Dar când eşti pe un drum greşit ? Nu e oare o risipă de timp şi energie? Nu devine această căutare o sursă de nefericire continuă şi din ce în ce mai profundă?

Nu contează dacă eşti bogat sau sărac, înalt sau scund, bărbat sau femeie, tânăr sau bătrân. Nu conteaza ce limbă vorbeşti, ce profesie ai, ori ce tragedii vei fi întâmpinat până acum. Oriunde ai fi, oricine ai fi, tu vrei să fii fericit. E o dorinţă umană de bază, necesară ca o gură de aer proaspăt.

citeşte tot »