Paradoxul Cumințeniei

“Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia - dincolo de psihologia dumneavoastră!” (Constantin Brâncuşi)


Vă invităm la o conferință de excepţie despre celebra statuie a lui Brâncuşi! Comunicarea va fi prezentată de un specialist al operei lui Brâncuşi, Dl. Ramiro Sofronie,  Profesor emerit și Doctor Honoris  Causa al Universității Tehnice de Construcții din București şi conducătorul Catedrei UNESCO din Bucureşti.

Prima sculptură executată manual de Brâncuși, cu dalta și ciocanul, în anul 1907 la Paris, a fost intitulată  enigmatic Cumințenia Pământului. S-a scris mult despre această mică statuie și s-au formulat diferite ipoteze, dar încă nu s-a ajuns la un consens. “Prima mea comunicare despre Brâncuși și obsesia gravitației a avut loc  la Paris  chiar în ziua de 11 septembrie 2001 și la ora când la New York cădeau turnurile gemene. De atunci, am demonstrat că topologic Coloana lui Brâncuși este într-adevăr fără sfârșit, iar în tunelul aerodinamic al Universității din Yokohama, Japonia, am confirmat, teoretic și practic, că stabilitatea ei la vânt este eternă.” (Ramiro Sofronie)

Comunicarea prezintă pentru prima dată coerența perfectă a celor trei decenii de creație ale lui Constantin Brâncuși, dintre anii 1907 - 1937, dintr-o perspectivă gravitațională.

Amintim că Guvernul României a anunțat intenţia de achiziționare a sculpturii pentru 11 milioane, precizând că statul nu-și permite să plătească decât 5 milioane, iar restul de 6 ar trebui să fie achitate printr-o subscripţie publică.

 

 

Parteneri

 

Parteneri media

Detalii eveniment

Domeniu:Arte plastice
Lector:
Data:
Ora:
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga - Ploieşti
Preț:intrarea liberă

Calendar