Poveşti din insule uitate

 

"Eu cred că înălţarea, evoluţia conştiinţei este posibilă şi este o lucrare încredinţată căutătorului spiritual. De fapt ar fi singura lucrare pe care o are în vedere  Pronia lui Dumnezeu pentru omul aflat în carne şi sânge. De aceea sunt azi aici, în Ploieşti. Cu drag, HANNA BOTA"

Deşi trăim într-o societate modernă, civilizată şi foarte grăbită, suntem ahtiaţi după poveşti. Ne plac povestirile despre lumi diferite, chiar dacă, ancoraţi în tehnologie, părem că nu am supravieţui fără ea, ne uimesc oamenii care trăiesc aproape de natură, iar băştinaşii unor lumi aflate încă în „copilăria” umanităţii sunt protagonişti fascinanţi.

Într-o astfel de călătorie ne va purta scriitoarea Hanna Bota, prezentând în cadrul conferinţei câteva dintre trăirile ei în căutarea acelora care par să fie foarte departe de ceea ce trăim noi, în cotidianul oraşelor europene.

Astfel, într-o călătorie de cunoaştere şi studiu, efectuat în satele izolate ale Arhipelagului Vanuatu, Pacificul de Sud, unde canibalismul era încă practicat cu câteva zeci de ani în urmă, scriitoarea a trăit pentru o lună alături de ei, o societate închinătoare la spiritele totemice sălăşluite în pietre; băştinaşii locuiesc în colibe, se îmbracă adesea doar cu nişte frunze, mănâncă hrana coaptă în jar sau fiartă la focurile din colibă, trăiesc în simbioză cu natura, înţelegând că binele ei înseamnă binele şi supravieţuirea lor. Femeia albă care a locuit cu ei, s-a hrănit cu mâncarea lor, a participat la activităţile lor, va aduce în cadrul conferinţei, alături de imagini filmate şi fotografiate şi de obiecte din zona studiată, gânduri despre ceea ce a însemnat experienţa ei acolo.

Va descoperi plusurile şi minusurile societăţii lor, la fel, prin comparaţie, va descoperi o serie de plusuri şi minusuri ale societăţii noastre. Vom constata cu mirare că avem multe de învăţat de la aceşti oameni, lucruri pe care noi, în graba noastră, fie le-am uitat, fie le-am abandonat.

Va fi prezentată şi cartea „Ultimul canibal. Jurnal de antopolog” (Ed. Cartea Românească, 2011), descrierea experienţei amintite în 440 de pagini.

 

Cu sprijinul:

Hotel Prahova Plaza
Doris Garden

 

Impresii:

"O seară minunată, caldă, deschisă, simplă şi în acelaşi timp complexă. Am realizat încă o dată că Fericirea depinde de NOI!"

Luminiţa Avram

 

"Vă mulţumesc pentru seara minunată ce ne-aţi oferit-o. Doamna Hanna Bota a fost minunată, atmosfera şi pregătirea evenimentului de înalta clasă.  Eu contabilizez - cu ghilimelele de rigoare - momentele de fericire din viaţa mea. Pot spune că acest eveniment a fost unul din momentele mele de fericire şi de prea plin sufletesc. Pentru două ore, am lăsat viaţa cea de toate zilele deoparte şi m-am bucurat de ceea ce mi-aţi oferit. Vă mulţumesc mult!
Doresc succese depline întregii echipe, sunteţi minunaţi şi abia aştept şi alte ocazii să vă văd."
Lucia Buleandra

modul comentarii Disqus

Detalii eveniment

Domenii:Antropologie & Folclor, Călătorii
Lector:
Data:
Ora:
Locaţie:Hotel Prahova Plaza
Preţ:30 lei
Redus:20 lei student/pensionar

Calendar