ŞTIINŢA vs. CREDINŢA - UN MECI CÂŞTIGAT?

"Un public de excepţie, atent,binevoitor, interesat de cunoaştere. Întrebări înţelepte, atitudini sănătoase. La un astfel de public se văd multe speranţe de renaştere."

Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan

 

 

Din primii zori ai existenţei sale ca fiinţă dotată cu raţiune, omul şi-a pus întrebări asupra originii şi a rostului său în lume. Privind din perspectiva istorică, prima sursă de răspuns era oferită de miturile păstrate în memoria tradiţiilor spirituale transmise oral, apoi de religiile clasice care au îmbrăcat treptat forme de organizare instituţională. Religiile au făcut în acelaşi timp oficiul de lege şi ştiinţă în vremuri fără lege şi ştiinţă. Teritoriul Sacrului deţinea autoritatea absolută.

Începând cu secolul al XVIII-lea, se caută tot mai mult explicaţii raţionale fenomenelor din natură şi pe măsură ce ştiinţa ia amploare, teritoriul Sacrului se restrânge în favoarea Profanului.

La mijlocul secolului al XIX-lea se părea că ştiinţele şi-au atins apogeul. Francis Bacon înlocuise deja conceptul de Dumnezeu cu cel de natură, iar Darwin prin teoria selecţiei naturale a oferit o alternativă la concepţia creaţiei divine. Se consolidează astfel viziunea materialistă despre lume. În conflictul dintre religie şi ştiinţă, victoria părea să fie a ştiinţei.

În mod paradoxal, evoluţia ştiinţei, îndeosebi începând din anii `70 ai secolului al XX-lea, prin datele noi de cunoaştere aduse de fizica modernă, ştiinţele neurocognitive, studiul morţii clinice şi al stărilor modificate ale conştiinţei, ne oferă argumente care pledează pentru o întoarcere la Dumnezeu care a fost exclus în numele scientismului, la o conştiinţă înălţată, spiritualizată – ca unică soluţie pentru ieşirea din criza lumii actuale.

Ştiinţele de ultimă oră întind o punte spre religie pentru a ajunge la Adevărul despre noi. Într-un secol ateu, Iisus ne arată din nou drumul spre liman prin cuvintele cunoscute : „Eu sunt calea, Adevărul şi Viaţa”.

 

Cu sprijinul

 

Impresii

"Suntem fermecaţi de această conferinţă. Sunt spuse adevăruri care luminează şi îndrumă."

Preda Tudor

 

"Mulţumesc organizatorilor pentru această întâlnire cu o personalitate de excepţie a acestui popor, Dl. Constantin Dulcan şi sper ca asemenea întâlnire să se repete cât mai des în acest oraş şi în ţară."

Ing. Simona Pricop

 

"Impresia este minunată. Deşi am venit foarteobosită, după 10 ore de serviciu, nu regret. Am câştigat, nu ampierdut. Sper în bine. Sper să ne reîntâlnim."

Doina Davidescu

 

"Cuvintele sunt de prisos. Cu fiecare întâlnire am câte o mică revelaţie extraordinară şi minunată. Vă mulţumesc mult!"

Roxana Alexandrescu


modul comentarii Disqus

Detalii eveniment

Domenii:Spiritualitate, Ştiinţă
Lector:
Data:
Ora:
Locaţie:Biblioteca Nicolae Iorga (sala de lectura)
Preţ:30 lei
Redus:20 lei student/pensionar

Calendar