Sufletul îmbolnăveşte trupul!

Despre cauzele spirituale ale bolilor

Conferinţă susţinută de cunoscutul medic Pavel Chirilă

 

„Vindecarea este un proces continuu..."

Dr. Pavel Chirilă

 

 

Dacă deschidem un tratat de medicină clinică din ultimii 200 de ani nu o să vedem abordat acest capitol. Se vorbeşte de cauze alimentare, microbiene, toxice etc. – dar niciodată de cauze spirituale.

Astăzi, în mod dureros lumea se depărtează de creştinism ca mod de viaţă.

Un sondaj Gallup din 1990 ne arată în ce cred americanii:

-          36 %- în telepatie;

-          26%- în clarviziune;

-          25 %- în duhuri;

-          18% -cred că pot comunica cu duhurile morţilor;

-          25 %-cred în astrologie şi îşi consultă săptămânal horoscopul;

-          14%- au fost la ghicitori;

-          21 %- cred în reîncarnare.

Conceptul de medicină creştină ne învaţă că există cauze spirituale ale bolilor.

Desigur cea mai frecventă este încălcarea poruncilor lui Dumnezeu, păcatul.

Când Iisus îl vindecă pe bolnavul de treizeci şi opt de ani îi spune: De acum să nu mai păcătuieşti ca să nu-ţi fie ceva mai rău.

Este un fapt aproape comun să vedem la cabinet oameni bolnavi încărcaţi de mari păcate în trecutul lor (atât cât poate cunoaşte un medic).

Am avut ocazia să cunosc chiar situaţii „mai precise”: în vremea comuniştilor un preot a vrut să facă slujba de înviere auzită şi în curtea bisericii. Un şef local – având o autoritate în zonă l-a invitat să întrerupă staţia de amplificare. Preotul a refuzat. Atunci activistul a pus mâna pe firele difuzorului să le rupă. În clipa aceea a făcut o hemiplegie (mâna care a acţionat şi piciorul –paralizate) şi a fost dus cu ambulanţa direct la spital.

Soldaţii sau deţinuţii care au participat la dărâmarea bisericilor în vremea comunismului au avut mai târziu probleme de sănătate.

Biserica din Vatra Dornei este un caz edificator a ceea ce înseamnă dispreţuirea aşezămintelor Domnului: Construcţia ei a început pe 11 aprilie 1991- prima donaţie fiind 100 lei dată de o văduvă. Are 40 m lungime, 11 m lăţime la naos, 16 m lăţime la abside, 40,28 m înălţime. Are şapte turle simbolizând cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii cu 13 cruci- 12 în cinstea celor 12 apostoli iar una de pe frontonul Catedralei, din marmură albă- în cinstea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Parohul şi ctitorul acestei catedrale este Preotul Mihai Valică- preşedintele Filialei Vatra Dornei a Asociaţiei CHRISTIANA . Pe parcursul construirii catedralei un om din oraş l-a reclamat pe preot în repetate rânduri pentru a bloca construirea catedralei:

-                 o dată că a construit catedrala pe un izvor de apă minerală valoros; preotul a fost anchetat de o echipă de geologi de la Bucureşti;

-                 a doua oară, acelaşi personaj, l-a reclamat pe preot că a construit catedrala tăind un stejar cu frunză roşie- monument al naturii.; a fost anchetat de Procuratura Suceava;

-                 a treia oară l-a reclamat că a construit catedrala pe ruinele unei cetăţi moldave; a fost anchetat de Ministerul Culturii şi Cultelor- Departamentul Patrimoniu.

Totuşi catedrala s-a construit. Este una din cele mai frumoase din România.

Pe data de 13 septembrie 1999, s-a făcut de către trei ierarhi, un mare sobor de preoţi şi multe mii de credincioşi- sfinţirea paraclisului catedralei. În timpul slujbei de sfinţire potrivnicul reclamagiu a făcut o hemiplegie şi a paralizat. În aceeaşi zi preotul s-a rugat în noua şi victorioasa catedrală pentru el, pentru vindecarea lui iar mai târziu până la moarte i-a dus medicamente. Părintele Mihai Valică şi Christiana au ieşit victorioşi. Catedrala triumfă. Răzvrătirea împotriva aşezămintelor Domnului este una din cauzele spirituale ale bolilor.

 

Merită să prezentăm şi câteva cugetări profunde ale Arhimandritului Sofronie care exprimă inspirat unele cauze spirituale ale bolilor.

-răzvrătirea –ca mod de viaţă- spulberă ipostasul duhovnicesc al fiinţei umane, umbreşte şi face inoperant chipul lui Dumnezeu în om iar omul riscă să devină ceea ce era prin fire: pulbere şi ţărână…;

-neascultarea de poruncile lui Dumnezeu şi de Biserică, îl duce pe om spre a doua cădere” în care  se instalează autoritatea tiranică a trupului asupra sufletului…”;

-închinarea la idoli (putere lumească, bogăţie, om, glorie, plăceri)-cu tot ce decurge din aceasta- îşi are originea în autoidolatrizarea naturii create a omului, adică proslăvirea părţii dezintegrabile şi neglijarea părţii veşnice din om.

Încheierea bruscă a cărţii lui Iov – care spune că le-a redobândit pe toate, sugerează că această vindecare a lui s-a produs în mod miraculos. Ceea ce era şi firesc…

 

Cu sprijinul

 

Impresii

„Domnul Pavel Chirilă este nu doar un medic de un real succes, ci şi un teolog desăvârşit. Dacă ar fi fost (şi) preot, ar fi dus pe mulţi ȋn Rai, însă cred că face acest lucru şi din postura binecuvântată în care se află."

Pr. Iustin Biton


modul comentarii Disqus

Detalii eveniment

Domenii:Spiritualitate, Sănătate
Lector:
Data:
Ora:
Locaţie:Hotel Prahova Plaza
Preţ:30 lei
Redus:20 lei student/pensionar

Calendar